Voleybol Sporu Severler için Kuralları ve Türk Milli Takım Başarı Öyküsü

En sevilen ve popüler sporlar arasında yer alan voleybol her geçen gün daha da ilgi görmektedir. Özellikle gençler arasında daha yaygın olan voleybol sporu gerek amatör gerek ise profesyonel çapta oynanmaktadır. Hem fiziki hem de ruhsal gelişim ile denge sağlamada büyük katkılar sunan sporun birtakım kuralları vardır. Tıpkı diğer spor dalları içerisinde bulunan kurallar gibi olsa da kendine has oynama stili voleybolun inceliklerindendir.

Voleybol oyun kuralları öncelikle kişi sayısını baz alır. Olması gereken oyuncu sayısı oyun kurulurken tasnif edildikten sonra, kuralların uygulanmaya geçme aşamasına sıra gelir. Voleybol saha ölçüleri mutlaka belirlenen baremde olmalıdır. Voleybol File uzunluğu da kadın ve erkek oyun grubunda bazı farklılıklar gösterir.

Voleybol oyun kuralları uzun yıllar öncesine dayanır. Türk voleybol tarihi kurulduğunda elbette kurallar da belirlenip resmi olarak kabul edilmiştir. Yıllar içinde ataklar, büyük başarılar, popülarite, takım içi değişiklikler ve kadın voleybol takımı da sürecin bir parçasıdır. Aslına bakılırsa kadın voleybol takımının kuruluşu da voleybol sporunun ülkemizde aktifleşmesi ve resmileşmesinin ardından kısa zamanda hayata geçirilmiştir.

Türk voleybol takımı yalnızca voleybol oynayan ve bu alanda ülkemizi temsil eden bir kuruluş olmaktan çok daha fazlasını yapmıştır, yapmaya da devam etmektedir. Öyle ki ülkemizin ilk beden eğitimi öğretmeni voleybol takımından çıkmıştır. Daha nice yetenekli kişilere hem mesleki kariyer kazandırıp hem de sporu teşvik edici bir yaklaşım sergilenmiştir.

Voleybol oyun kuralları spor dalını tarihi kadar köklü ve son derece mantığa dayalı kaidelerdir. Her sporda olduğu gibi iki takım karşı karşıya gelir. Bu noktada her iki takım da galibiyet için oyunda yer almaktadır. Voleybol kuralları ise mutlaka uyulması gereken aksi takdirde oyunun tamamıyla geçersiz sayılacağı gerçeğini taşır.

Voleybol Nedir, Nasıl Oynanır?

Voleybol nedir sorusunu pratikte birçok insan yüzeysel de olsa bilmektedir. Ancak teorik olarak; voleybol, oyuna özgü topuyla ve sahanın ortasına bir file çekilmek suretiyle oynanan spor dalıdır. Tam bir sağlıklı hobi kategorisinde yer alan voleybol sporu inanılmaz bir zindelik sağlayıcılığı ile de bilinir. Çünkü oyun esnasında kaslar, oynar ve sabit eklemler, stratejik olarak beyin yani tüm mekanizmamız aktif olduğundan şahane duygular hissedersiniz.

Daha önce amatörce de olsa voleybol oynadınız mı? Voleybol hayatınızın tam olarak neresinde ya da ne denli yer kaplıyor? Voleybol oyun kuralları ve şartlarına ne kadar hakimsiniz? Voleybol sıklıkla genç sporu olarak anılsa, plajlara gittiğinizde plaj voleybolu oynayan her yaştan insan görmüşsünüzdür. Yani buradan da anlaşılacağı gibi ilk etaptaki beden hamlığını atan herkes müthiş bir keyifle voleybol oynayabilir.

Voleybol nasıl oynanır sorusuna geldiğimizde ise bazı oyun için kurallar ve oyuncu kuralları mevcuttur. Oyun için kurallar da oyuncuların kişisel olarak uyması gereken kurallar da tartışma kabul etmez kesinliktedir. Voleybolun nasıl oynanacağını biliyor musunuz? Voleybol oynarken iyicil adrenalin seviyeniz yükseldiğinden oyun sonunda mükemmel bir haz yaşıyor musunuz?

Voleybol maçında kazanmak ekstra bir keyif verirken kaybetmenin verdiği bir hırs törpülenmesi söz konusu olacağından o an bir miktar moralsiz hissedebilirsiniz. Ancak sizin anlık olarak tadınız kaçsa da hiç merak etmeyin, kimyanız alması gereken aktivite dozunu akmıştır. Serotonin hormonunu yüksek seviyede salgılayan bünyeniz strese ve kaygılara karşı da dayanıklılık kazanacaktır. Voleybol oyun kuralları ve oyuna hakimiyetiniz arttıkça kıyasıya mücadeleler yaşamak çok daha hoşunuza gidecektir.

Voleybol oynamak için önce iki takım oluşturmalısınız. Açık veya kapalı alanda oynayabilirsiniz, nasıl isterseniz. Voleybolun amacı ve esprisi elinizde bulunan topu kurallara uygun bir biçimde karşı sahaya atıp sayı kazanmanızdır. Yani siz topu attığınızda, karşı takım oyuncuları topu karşılayamazlarsa amacınıza ulaşmış olursunuz.